O NAS

Slikarska šola Brine Torkar

Lepo pozdravljeni in dobrodošli na strani slikarska šola Brine Torkar “z novim razgledom”. Odpiramo svoja vrata javnosti, prvič na svoji internetni strani, ter se predstavljamo pod sloganom “več kot igra”.

Programi so namenjeni vsem generacijam. Prakticiramo tako medgeneracijske programe kot programe slikanja in risanje za mlajše, starejše, ljubitelje ali tiste, ki se želijo pripravljati na različne sprejemne izpite.

Težko je povedati kaj naredi dobrega likovnega ustvarjalca, obstaja toliko različnih stilov kot je posameznikov. Lahko pa rečem, da mi je pri pedagoškemu procesu pomemben oseben stik z vsakim posameznikom ter individualno delo, le tako lahko najlažje pomagam vsakemu udeležencu pri uresničitvi njegovih ciljev in želja. Želim si, da bi udeleženci spoznali sebe ter svoje omejitve, ter skozi to našli svoj oseben izraz. Za vse to pa je pomembna vztrajnost, delavna vnema, zaupanje, veselje do ustvarjanja, igra, sproščenost in nenazadnje tudi čas, ki je potreben, da se znanje vsidra in požene kali.

Slikarska šola in njeni programi bodo omogočili prijetno druženje ter na kreativen način vsakemu ponudili široko paleto možnosti, kjer se bo z vztrajnim delom posameznik likovno izrazil.

Ker se poleg slikanja ukvarjam tudi s psihološko astrologijo, lahko na željo posameznika vključujemo v likovno ustvarjanje tudi mitološke vsebine. Zagotovo ne gre za običajno likovno izobraževanje, temveč za šolo, skozi katero spoznavamo samega sebe.

mag. um. in akad. slik.

vodja slikarske šole

Brina Torkar

brina1

Helena Tahir

Helena Tahir (1992) se je rodila na Jesenicah, uspešno zaključila Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani leta 2011 in se vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), kjer je leta 2015 diplomirala iz grafike pri profesorju Bojanu Gorencu. V šolskem letu 2013/14 je bila na študentski izmenjavi na Akademiji lepih umetnosti v Portu na Portugalskem. V letu 2015 se je vpisala na magistrski študij slikarstva na ALUO v Ljubljani in od 2016 -2018 istočasno študirala na Hochschule für Grafik und Buchkunst Leipzig v Nemčiji.

Moj pristop k poučevanju je prilagojen interesu posameznika. Pri delu z ljudmi se mi zdi ključno prepoznavanje njihovih kvalitet in jih na podlagi teh usmerjati ter postavljati izzive. Pristop je lahko sistematičen in temelji na pravilih klasičnega risanja in osvajanju veščine. Lahko pa spodbuja spontanost, eksperiment in iskanje drugačnega in samo-svojega. Učne ure so namenjene spoznavanju in obvladovanju umetniškega materiala, ki nam kasneje pomaga pri oblikovanju lastnega likovnega izraza.

Poudarek je na risarskih in grafičnih tehnikah kot so; svinčnik, barvice, pasteli, oglje, frottage, linorez, monotipija in kolaž.

Risati je mozno po modelu (?), predlogah ali domišljiji.

Risanje tihožitja, portreta, figure in krajine.

Osnove kompozicije in likovno mišljenje.

Alojzij Gričnik

Živjo, ime mi je Lojze Gričnik. Sem svobodni umetnik oz. freelancer. Poleg risanja realističnih portretov, kar je moja močna plat, slikam v akrilni tehniki, akvarelu in gvašu. Veliko ustvarjam v digitalni tehniki, vendar tradicionalno umetnost še zmeraj jemljem kot primarno in najbolj pomembno. Zanima me ustvarjanje fantazijskih svetov in karakterjev za igre, filme, risanke ali knjige, tudi komika, anime ipd. Moje sanje so imeti lasten studio, kjer lahko ustvarjam (ekipno) različne artistične izdelke, povezane z mojimi zanimanji, predvsem game studio.

Sem asistent in vajenec na Slikarski šoli Brine Torkar. Tam sem se odločil učiti, ker je ta šola drugačna. Nudi svoboden prostor, kjer se lahko razvijaš tako artistično kot tudi osebnostno. Znanja, ki jih lahko ponudim kot učitelj so predvsem, splošno risanje (osnovne forme, perspektiva, bitja, domišljisko, risankasto, karakterji), risanje realističnih portretov s svinčnikom (struktura proporcij z različnimi tehnikami in senčenje), slikanje z akrilnimi barvami in akvarelom. Imam strukturiran pristop k umetnosti, vendar mi bolj sproščena umetnost ni tuja.

Spremljajte nas na naši Facebook strani, kjer vas sproti obveščamo o vseh aktualnih dogodkih.