O NAS

Slikarska šola Brine Torkar

Lepo pozdravljeni in dobrodošli na strani slikarska šola Brine Torkar “z novim razgledom”. Odpiramo svoja vrata javnosti, prvič na svoji internetni strani, ter se predstavljamo pod sloganom “več kot igra”.

Programi so namenjeni vsem generacijam. Prakticiramo tako medgeneracijske programe kot programe slikanja in risanje za mlajše, starejše, ljubitelje ali tiste, ki se želijo pripravljati na različne sprejemne izpite.

Težko je povedati kaj naredi dobrega likovnega ustvarjalca, obstaja toliko različnih stilov kot je posameznikov. Lahko pa rečem, da mi je pri pedagoškemu procesu pomemben oseben stik z vsakim posameznikom ter individualno delo, le tako lahko najlažje pomagam vsakemu udeležencu pri uresničitvi njegovih ciljev in želja. Želim si, da bi udeleženci spoznali sebe ter svoje omejitve, ter skozi to našli svoj oseben izraz. Za vse to pa je pomembna vztrajnost, delavna vnema, zaupanje, veselje do ustvarjanja, igra, sproščenost in nenazadnje tudi čas, ki je potreben, da se znanje vsidra in požene kali.

Slikarska šola in njeni programi bodo omogočili prijetno druženje ter na kreativen način vsakemu ponudili široko paleto možnosti, kjer se bo z vztrajnim delom posameznik likovno izrazil.

Ker se poleg slikanja ukvarjam tudi s psihološko astrologijo, lahko na željo posameznika vključujemo v likovno ustvarjanje tudi mitološke vsebine. Zagotovo ne gre za običajno likovno izobraževanje, temveč za šolo, skozi katero spoznavamo samega sebe.

mag. um. in akad. slik.

vodja slikarske šole, direktorica zavoda Nova Zora

Brina Torkar

brina1

HELENA TAHIR – GOSTUJOČA PROFESORICA

V letu 2019 bo v okviru slikarske šole slikanje poučevala tudi profesorica, akademska grafičarka Helena Tahir.

V kolikor se boste na urah Brine Torkar ukvarjali s klasičnimi načini risanja in slikanja, vam bo akademska grafičarka Helena Tahir poleg klasičnih načinov risanja približala obvladovanje umetniškega materiala, kar vam bo kasneje pomagalo pri oblikovanju lastnega likovnega izraza. Na Tečaju bo glavni poudarek na tradicionalnih likovnih tehnikah, kot so oglje, svinčnik, barvice, pasteli, akril, akvarel, linorez, monotipija in kolaž, znotraj njih pa se boste naučili novih, unikatnih načinov ustvarjanja in spoznavali najrazličnejše tehnične pripomočke. Tako se boste na primer seznanili s tehniko risanja z radikrko in selotejpom, katerega posledica je risba, ki izgleda kot slika, spoznali pa boste tudi tehniko mešanja barv z barvicami. Kot akademska grafičarka je Helena Tahir ena redkih izdelovalk grafik, ki se poslužuje ročne izdelave grafik, s čimer vas bon a tečaju tudi seznanila. Spoznali boste unikatne načine gravure v visokem tisku in se seznanili z uporabo orodij za graviranje ter ga tudi sami izdelali.

Tudi Helena Tahir je likovna profesorica, katere poučevanje temelji na pozitivni psihologiji (psihologiji zanosa).

Helena Tahir (1992) se je rodila na Jesenicah, uspešno zaključila Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani leta 2011 in se vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), kjer je leta 2015 diplomirala iz grafike pri profesorju Bojanu Gorencu. V šolskem letu 2013/14 je bila na študentski izmenjavi na Akademiji lepih umetnosti v Portu na Portugalskem. V letu 2015 se je vpisala na magistrski študij slikarstva na ALUO v Ljubljani in od 2016 -2018 istočasno študirala na Hochschule für Grafik und Buchkunst Leipzig v Nemčiji.

Več o akademski grafičarki Heleni Tahir si lahko preberete tukaj (www.cargocollective.com/helenatahir)

prijave na: 040 225 625 ali helenatahir@gmail.com

Alojzij Gričnik

Sem študent na Akademiji za likovno umetnost; smer ilustracija in osebni asistent ter učitelj na Slikarski šoli Brine Torkar. Tukaj učim, ker je ta šola drugačna, nudi svoboden prostor, kjer se lahko razvijaš umetniško in osebnostno skozi kreativni proces.

Poleg risanja realističnih portretov, slikam v akrilni tehniki, akvarelu in gvašu. Veliko ustvarjam v digitalni tehniki, vendar tradicionalno umetnost še zmeraj jemljem kot primarno in najbolj pomembno. Zanima me razvijanje fantazijskih svetov in karakterjev za igre, filme, risanke, knjige, komiko oz. strip, anime ipd. Tej likovni zvrsti se reče konceptna umetnost, bolj znana kot Concept Art in spada pod ilustracijo.

Moje sanje so imeti lasten studio, kjer lahko ustvarjam (tudi ekipno) različne artistične izdelke, povezane z mojimi zanimanji. Predvsem se mi dopade razvijanje video iger in animacija risank .

Znanja, ki jih lahko ponudim kot učitelj so v prvi vrsti osnove risanja (osnovne forme oz. oblike, perspektiva, kompozicija, proporci, senčenje), risanje domišljiskih karakterjev in svetov, napredno risanje realističnih portretov s svinčnikom (struktura proporcij z različnimi tehnikami in senčenje v različnih stilih) in slikanje z akrilnimi barvami ter akvarelom.

Imam strukturiran pristop k umetnosti, vendar mi bolj sproščena umetnost ni tuja.

Spremljajte nas na naši Facebook strani, kjer vas sproti obveščamo o vseh aktualnih dogodkih.