Brina Torkar: Prostori iniciacije: Nazaj v gozd!

Nazaj v gozd! je klic sodobnega človeka po primarnem bivanju, sožitju in izrazu avtentičnega jaza. Sobivanja, hrepenenja, spoznanja, človek v veliki sliki sveta živali in narave. Novi humanizem mikro in makro kozmosa. Postmodernizem je kot navidezni prag za sodobne likovne prakse znova odprl prostor za osebna iskanja, transformacije, identifikacije, čutenja in fantastične likovne artikulacije.

Navidezno drobna človeška figura v veliki krajini je pomembna vstopna točka za branje likovnega dela akademske slikarke Brine Torkar. S strelcem smo v središču vsega (in premoščamo nasprotja, se identificiramo s potjo puščice ali ciljem); se kot gledalci ustavimo na obsijani jasi sredi mogočnih dreves; ali pa preko na rob umeščene figure, z maskasto oblikovanim obrazom, ki nam značilno kaže hrbet, zremo v veliki gozd neznanega; končno, slikarka želi preko figure izraziti tudi željo po svobodi in neposrednem stiku z naravnim. Slike Brine Torkar se tako po motiviki umeščajo v tradicijo simbolizma in romantike ter preko renesanse segajo vse do klasičnega grškega sveta.

Brina Torkar (1978, Jesenice) je akademska slikarka. V času študija se je izpopolnjevala na National College of Art and Design v Dublinu na Irskem, leta 2008 pa je prejela študentsko Prešernovo nagrado.  Trenutno končuje magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Deluje kot vizualna umetnica. Razstavljala je na več samostojnih in skupinskih razstavah. Od leta 2008 vodi Slikarsko šolo Brina Torkar.

Organizacija Kino Šiška, Ljubljana
Otvoritev razstave 11. november ob 19.30h

Trajanje: 11.11.2014 do 29.11.2014

strelec

Categories:

Tags:

Comments are closed